|
Ekstrakt z nasion ostropestu
Standaryzowany ekstrakt z nasion ostropestu plamistego o minimalnej zawartości sylimaryny powyżej 80%. Ostropest plamisty jest niezwykle popularny przy wszelkich dolegliwościach związanych z zaburzeniami pracy wątroby. W kosmetykach znajduje zastosowanie ze względu na bardzo skuteczne działanie przeciwrodnikowe, chroniące przed wpływem promieniowania UV oraz przeciwzapalne. Ekstrakt polecany jest do skóry tłustej, mieszanej, ze skłonnością do trądziku, przy egzemach oraz łuszczycy. INCI Silybum Marianum Seed Extract Ekstrakt w postaci żółtego drobnego proszku rozpuszczalnego w alkoholu etylowym. Gęstość nasypowa około 0.5 g / ml (płaska łyżeczka 5.0 ml wazy około 2.5 g). Zalecane zastosowanie w kosmetykach (w produktach typu kremy, toniki, maseczki, żele) do 2%. Ekstrakt z ostropestu zawiera ponad 80% sylimaryny - kompleksu flawonowolignanowego odpowiadającego za właściwości ekstraktu. Ekstrakt stosowany jest w kosmetykach do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej, ze skłonnością do trądziku, przy egzemach oraz łuszczycy ze względu na następujące właściwości:
Przykładowe receptury Bezolejowe serum z ekstraktem z ostropestu Przechowywanie Opinie o produkcie (0) |
|

