|
Dipalmitynian kwasu kojowego
INCI: Koijc Acid Dipalmitate Kwas kojowy jest inhibitorem tyrozynazy (uczestniczy w wielu etapach tworzenia melaniny), pochodzącym z różnych rodzajów grzybów, takich jak Aspergillus iPenicillum. Stosuje się go także w produkcji żywności, aby zapobiec ciemnieniu żywności. Jest powszechnie używany w Azji jako czynnik rozjaśniający skórę. Postać Białe lub prawie białe drobne kryształki. Rozpuszczalne w olejach. Może byc ogrzewany. Masa małej płaskiej łyżeczki miarowej (2.5 ml) - 0,75 g (1 ml waży 0.3 g) Stężenie w kosmetykach Dipalmitynian kwasu kojowego używa się w stężeniu do 5%. Zastosowanie w kosmetykach Diplamitynian kwasu kojowego skutecznie działa także w połączeniu z arbutyną, hydroksykwasami, witaminą C, środkami nawilżającymi. Produkty rozjaśniające skórę, zawierające kwas kojowy, zwykle stosuje się dwa razy na dobę przez 1-2 miesiące lub do osiągnięcia pożądanego rezultatu. Kwas kojowy obok własności depigmentacyjnych wykazuje także działanie antybakteryjne oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Najprostsze użycie - rozpuścić dipalmitynian kwasu kojowego w wybranym oleju lub maceracie - na 30 ml oleju nalezy uzyć maksymalnie 1 płaską łyżeczkę 5 ml (1.35 g - około 5% stężenie dipalmitynianu kwasu kojowego). Eliksir wybielający przebarwienia i piegi. Diplmitynian kwasu kojowego odznacza się potencjalnym działaniem alergizującym. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku w temperaturze pokojowej, unikać wilgoci i bezpośredniego światła. Opinie o produkcie (0) |
|

