Promocje

Dinozaury 31,90 zł 39,90 zł

Koliber 31,90 zł 39,90 zł

Koło i prostokąt 31,90 zł 39,90 zł

Koń 31,90 zł 39,90 zł

Krokodylek i żółwik 31,90 zł 39,90 zł

Kura 31,90 zł 39,90 zł

Kwiaty 31,90 zł 39,90 zł

Lotos 31,90 zł 39,90 zł

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

 

Kosmetyki naturalne. Surowce
i półprodukty kosmetyczne.

ZRÓB SOBIE KREM
Najlepsze z natury

Arbutyna

Dostępność:
duża ilość
Wysyłka:
w następny dzień roboczy
Cena: 8,80 zł
Cena netto: 7,15 zł
szt.

INCI: Arbutin

Arbutyna jest głównym składnikiem aktywnym zawartym w Mącznicy lekarskiej (Arctostaphylos uva ursi), działa rozjaśniająco na skórę poprzez inhibicję enzymu tyrozynazy melanosomów. Pod wzgledem chemicznym jest to glukozyd hydrochinonu.

Postać

Białe drobne kryształki. Rozpuszczalne w wodzie i etanolu.

Masa małej płaskiej łyżeczki miarowej (2.5 ml) - 1.18 g (1 ml waży 0.47 g)

Stężenie w kosmetykach

Arbutynę używa się w stężeniu od 1% do 2% przy pH kosmetyku poniżej 7

Zastosowanie w kosmetykach

Arbutynę należy stosować w pH poniżej 7, w wyższym pH (w produktach alkalicznych) arbtyna ulega hydrolizie do hydrochinonu i glukozy(hydrochinon może powodować podrażnienia, uczulenia, jest uważany za związek toksyczny i zakazany przez to w stosowaniu w kosmtykach, jest dostęny tylko w produktach "na receptę"). Arbutyna w porówaniu z hydrochinonem jest związkiem bezpiecznym, działanie rozjaśniające można spotęgować poprzez zastosowanie kwasu kojowego (rozjaśnianie) i kwasów hydroksylowych (złuszczanie starych warstw naskórka).

Badania naukowe (Biol. Pharm. Bull. 27, 510, 2004) wskazują, że działanie arbutyny nie wynika z hydrolizy tej cząsteczki do hydrochinonu i glukozy - nie stwierdzono obecności hydrochinonu w komórkach melanocytów a jednak została zahamowana synteza melaniny. Arbutyna działa tylko jako inhibitor tyrozynazy (wiąże się z tym enzymem przez co nie może dojść do utlenienia tyrozyny do 3-(3,4-dihydroksyfenylo)-alaniny (DOPA) a w konsekwencji nie powstaje melanina - barwnik naszej skóry). Hydrochinon poza hamowaniem powyższego enzymu wykazuje również działanie cytotoksyczne w stosunku do komórek melanocytów.

Arbutynę można stosować terapii trądziku, w leczeniu i profilaktyce przebarwień skóry oraz w leczeniu stanów zapalnych. Związek ten jest stosowany w leczeniu hiperpigmentacji spowodowanej przez wiele różnych czynników - trądzik, reakcje alergiczne, infekcje, blizny, związki fototoksyczne, reakcje po zastosowanieu środków medycznych lub kosmetyków.

Arbutyna jest także naturalnym filtrem zatrzymującym promieniowanie UV (A, B, C).

Arbutyna odznacza się potencjalnym działaniem alergizującym.

Krem depigmentacyjny.

Przechowywanie

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku w temperaturze pokojowej, unikać wilgoci i bezpośredniego światła.

Opinie o produkcie (0)

Kosmetyki mineralne

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Sklep internetowy Shoper.pl