Pigmenty mineralne, kosmetyki mineralne

kosmetyki naturalne - sklepy stacjonarne

Myd³a naturalne

Kwas hialuronowy 1%

Substancje nawilżające

Cena:5.90zł
masz pytania?

INCI: Aqua AND Hyaluronic Acid
 

WyglÄ…d

Bezbarwna, przezroczysta, higroskopijna ciecz o konsystencji gęstego żelu.

 

Kwas hialuronowy (HA) został wyizolowany 70 lat temu. Jego nazwa pochodzi od szkliście przezroczystego wyglądu (z greckiego hyalos = szkło). Kwas hialuronowy należy do grupy związków nazywanych glukozaminoglikanami. Związek ten rozpoczął swoją dynamiczną karierę w kosmetologii gdy stwierdzono, że w miarę starzenia jego zawartość w skórze zmniejsza się. Glukozaminoglukany razem z elastyną i kolagenem są elementami podstawowymi struktury takich tkanek jak kości i skóra. Glukozaminoglukany w połączeniu z białkami stanowią większą część macierzy pozakomórkowej.
HA sławę zawdzięcza dzięki zdolności utrzymywania nawilżenia skóry. Połowa całego kwasu hialuronowego zawartego w organizmie człowieka znajduje się w skórze. 3/4 masy naszego ciała stanowi woda, HA utrzymuje znaczną części tej wody (wodę hydratacyjną) w organizmie. Kontroluje również poziom płynu tkankowego, zawartego w macierzy pozakomórkowej. 
Zawartość HA w skórze maleje wraz z wiekiem, co jest jedną z przyczyn zmian zawartości wody w skórze. Również promieniowanie UV powoduje dramatyczne zmiany w rozłożeniu i dystrybucji HA. Wraz ze zmniejszającą się ilością HA w skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi do charakterystycznych zmian starczych.

Niestety nawet najmniejsza cząsteczka HA, o masie większej niż 100 kDa (0,1 MDa), nie przenika przez zdrową skórę. Granicą przepuszczalności zdrowej skóry są cząsteczki o masie do 3 kDa! Dlatego też, jakiekolwiek korzyści, z kosmetycznego zastosowania HA wynikają z jego obecności na powierzchni skóry. Badania wskazują, że najmniejsze cząsteczki kwasu HA korzystnie wpływają na odbudowę uszkodzonego naskórka (otarta skóra ponownie pokrywa się nabłonkiem).
Działanie nawilżające HA związane jest z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi. HA w naturalny sposób osłania skórę, tworząc film na jej powierzchni. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia, nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, ujędrnia. Dobrze nawilżona warstwa rogowa naskórka staje się bardziej przepuszczalna dla substancji czynnych.

Roztwór kwasu hialuronowego dzięki swej żelowej konsystencji jest uniwersalnym, łatwym do stosowania nośnikiem dla rożnych substancji aktywnych rozpuszczalnych w wodzie. Znajduje zastosowanie w formulacji kremów, toników, mleczkach, lotionach w szerokim zakresie pH.

HA jest substancją biozgodną (nie wywołuje żadnej niekorzystnej reakcji po zastosowaniu - podraznienia, alergie, zaczerwienienie, pieczenie).

 

Rozpuszczalność

Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Tworzy żele.

Stężenie w kosmetykach
Do 100% - może być stosowany bezpośrednio na skórę, jednak przy bezpośrednim stosowaniu można odczuwać pokrycie skóry filmem, dlatego też zalecamy stosować w stężeniu do 20%.

 

Odczyn pH 1% kwasu hialuronowego = 6,0 do 7,5

 

Przykładowe receptury:

Antycelulitowy balsam do ciała

Odżywczy krem z mikronizowanymi algami 

Krem głęboko nawilżający 

Maska wygładzająca - liftingująca. 

Balsam wyszczuplający  

Liposomowy eliksir dla cery dojrzałej. 

Serum na noc z liposomami (eks. nawilżające i ujędrniające)

Krem pod oczy 

Woda micelarna do demakijażu oczu

Serum nawilżająco - wygładzające 

Serum Anty-Aging 

Mikrozłuszczanie - krem z kwasem lipohydroksylowym 3 x 50g 

Olejek po kÄ…pieli dla cery suchej

Serum bezolejowe 6% PHA+aloes+HA

Serum witaminowo-nawilżające

Rumiankowy tonik witaminowy 

Bezolejowe serum nawilżające 

Odświeżający tonik miętowy

Bezolejowa pianka 2% BHA + HA + gliceryna 

 

Przechowywanie
W lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci. Roztwór kwasu hialuronowego jest konserwowany 1.0 % dodatkiem mieszaniny konserwantów Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin.

Cechy
Ilość 30, 120 ml
 

Polecamy także:

Olej Babassu RAFINOWANY / ORGANICZNY
6.80zł
Hydrolat miętowy
19.90zł
Krem z filtrem UV i witaminami 3 x 50 g
19.90zł
 

Osoby, które kupiły ten produkt kupiły także:

Komentarze:

mrx

2010-05-25 14:05

zastanwiam sie czy skoro nie przenika do skóry i zewnętrznie działa tylko nawilżająco , można go stosować wewnętrznie, np poprostu pić? bo przecież ten kwas jest składnikiem wielu suplementów diety
Anna

2010-05-15 10:35

Czy wystarczy dodać kwas HA do jakiegokolwiek kremu, aby ww. składnik działał? Czy trzeba zastosować jakąś konkretną recepturę?
Viki

2010-05-09 14:20

Uwielbiam ten nawilżacz :) cudownie wiąże wodę w skórze i włosach nie pozostawiając lepkiej warstwy (jak np.gliceryna), polecam wszystkim :)
 
statystyka